Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia - INFO COVID-19
 

 

Platforma online COVID-19 Ştiri Oficiale (stirioficiale.ro)

 

Transmitere şi simptome

 

COVID-19 este o boală nouă. Încă descoperim cum se transmite, cât de grave sunt consecinţele şi în ce măsură se poate răspândi în România. Vom ţine această pagină actualizată cu ultimele informaţii, pe măsură ce ele apar.


Cum se transmite COVID-19

Transmiterea de la persoană la persoană

Se crede că virusul se transmite în principal de la persoană la persoană:

  • Între oameni care sunt în contact apropiat unul cu celălalt (la o distanţă de cca. 1,5 - 2 m).
  • Prin stropi respiratorii produşi atunci când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Aceşti stropi pot ajunge uşor în gura sau nasul celor din preajmă sau chiar pot fi inhalaţi în plămâni.

Poate fi cineva contagios chiar dacă nu are niciun simptom aferent COVID-19?

  • Cei mai contagioşi se consideră a fi cei care au cele mai puternice simptome (cei în starea cea mai gravă).
  • Unii pot fi contagioşi şi înainte să manifeste simptomele bolii. În cazul COVID-19 s-au raportat o serie de astfel de cazuri, însă se consideră că nu aceasta este metoda principală de contagiune.

Infectarea prin atingerea unor suprafeţe contaminate

E posibil ca o persoană să devină purtătoare de COVID-19 în urma atingerii unei suprafeţe sau a unui obiect care a fost contaminat şi apoi să-şi atingă gura, nasul sau chiar ochii, dar se consideră că nu acesta este modul principal de transmitere.

"Nu se ştie cu exactitate cât timp supravieţuieşte în general pe suprafeţe virusul care cauzează COVID-19, dar se pare că se comportă similar cu alte coronavirusuri. Studiile sugerează că durata de supravieţuire pe suprafeţe a coronavirusurilor (inclusiv COVID-19 aşa cum a fost studiat iniţial) este de câteva ore până la câteva zile. Această durată poate varia în condiţii diferite (de exemplu, în funcţie de tipul suprafeţei, de temperatură sau de gradul de umiditate al mediului). Dacă ai bănuieli că o suprafaţă ar putea fi contaminată, curăţă cu un dezinfectant simplu pentru a distruge virusul şi pentru a te proteja pe tine şi pe ceilalţi".


Cât de uşor se transmite virusul?

Uşurinţa cu care un virus trece de la o persoană la alta poate varia mult. Unele virusuri sunt puternic contagioase (se transmit foarte uşor), precum pojarul, în timp ce alte virusuri se transmit în ritm mai lent. Un alt factor de control îl constituie posibilitatea de a opri sau încetini contagiunea unei mase mari de oameni. Virusul care cauzează COVID-19 pare a se transmite extrem de rapid şi îndelungat în comunitate în anumite zone geografice.

 

Transmiterea în cadrul comunităţii reprezintă situaţia în care mai mulţi oameni sunt infectaţi într-un anumit areal geografic, inclusiv persoane pentru care nu putem afla nici când şi nici cum au luat virusul.


Simptome

Simptomele de mai jos au fost raportate în cazul persoanelor confirmate cu infecţia COVID-19, având intensitate diferită, de la cele ale unei simple răceli, până la stări grave care au condus la deces.

Simptomele menţionate mai jos se pot instala în cca. 2-14 zile de la data expunerii la virus:

  • Febră.
  • Tuse seacă.
  • Insuficienţă respiratorie (dificultate în respirare/senzaţie de sufocare).

Unele persoane pot să fie infectate, dar nu dezvoltă niciun simptom şi nu se simt bolnave. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80%) îşi revin după ce au fost afectaţi de boală fără a avea nevoie de tratament special. Circa 1 din 6 persoane care au COVID-19 dezvoltă forme severe ale bolii şi au dificultăţi în respiraţie. Persoanele în vârstă şi cei cu probleme medicale anterioare, precum tensiune arterială mare, probleme cu inima sau diabet au şanse mai mari să dezvolte o formă severă a bolii.

 

Dacă ai simptome, sau dacă ai nevoie de informaţii cu privire la transmiterea şi răspândirea virusului, te rugăm să apelezi TelVerde la numărul 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.